• Home
  • Normalisht sa ore gjume duhet te bejme gjate nates

Normalisht sa ore gjume duhet te bejme gjate nates

Nevoja për gjumë ndryshon në varësi të moshës, aktivitetit fizik, dhe faktorëve të tjerë të jetës. Megjithatë, shumica e ekspertëve të shëndetit rekomandojnë që të rriteni midis 7 deri në 9 orë gjumë të cilat duhet të përfshijnë edhe gjumin e thellë (REM). Kjo rekomandohet për të mbajtur funksionimin e trurit, energjinë dhe shëndetin optimal.

Për fëmijët dhe adoleshentët, nevoja për gjumë është edhe më e madhe, ku norma rekomandohet të jetë ndërmjet 9 deri në 12 orë gjumë në ditë, në varësi të moshës dhe aktivitetit të përditshëm.

Është gjithashtu e rëndësishme të keni një rutinë të rregullt të gjumit dhe të siguroheni që kualiteti i gjumit është i mirë. Disa këshilla për të përmirësuar gjumin janë:

Përcaktoni një orar të rregullt për të shkuar në gjumë dhe për të zgjuar.
Krijojeni një mjedis të këndshëm për gjumë, me errësirë dhe freski.
Kufizoni përdorimin e pajisjeve elektronike përpara gjumit, pasi drita blu që vijnë nga ekrani i tyre mund të pengojnë prodhimin e melatoninës, hormoni i gjumit.
Ushtroni dhe aktivizoni veten gjatë ditës, por shmangni aktivitetet intensive menjëherë para gjumit.
Kufizoni përdorimin e kafeinës dhe duhanit pas një ore të caktuar përpara gjumit.
Hani një darkë lehtë para gjumit dhe shmangni ngarkesat e mëdha të ushqimit që mund të ndikojnë negativisht në gjumin.
Përdorni teknika relaksimi për të qetësuar trurin tuaj para gjumit, si meditimi i thjeshtë ose frymëmarrje e thellë.
Mendoni për nevojat personale të gjumit dhe dëgjoni trupin tuaj. Nëse ndiheni i freskët dhe energjik pas një periudhe të caktuar të gjumit, kjo mund të jetë normale për ju. Por nëse keni ndjenjë më pak energji, probleme me kujtesën ose koncentrimin, atëherë mund të jetë e nevojshme të rregulloni rutinën tuaj të gjumit. Në fund të fundit, ndjekja e një rutine të shëndetshme të gjumit ka ndikim të madh në mirëqenien tuaj përgjithësisht.

Sleep Industry